Девет елитни столични училища получиха обаждания за бомбени заплахи в рамките на деня. Нито един от сигналите обаче не се оказа реален. Дали е била координирана „атаката”, остава да се изясни.

От полицията признават, че деветте обаждания за ден, които предизвикаха хаос, са абсолютен прецедент. Заричат се и да открият извършителите, които засега са неизвестни.

В 9.05 часа сутринта първи са заплашени в техникум „М. В. Ломоносв”, следват Математическата гимназия, 31-во училище – „Бастилията”, Седма гимназия срещу МВР, Първа английска гимназия, 35-а езикова гимназия, френската и испанската гимназии. Последният сигнал е в 15.30 - в 45-то училище.

Според началника на "Оперативно- дежурен център" СДВР комисар Лъчезар Желев няма как един и същи човек да е направил обажданията, тъй има сигнали през пет минути от различни точки на София. „Има и момичешки глас, другото е на по-възрастен човек, не е ученически. Най-различни са обажданията, най-различен е тембърът. Не е един и същи човек”, каза още той.

Въпреки анонимната заплаха в седем от девет училища не спират часовете. Дори и да се реши часовете да се проведат, преди това полицията проверява при всички случаи и учениците се извеждат от сградата. Така се случи и с английската гимназия, която дели сграда със 112-то основно училище.

От столичната полиция признават, че има бум на обаждания с мними заплахи за бомби. Има мода - нарочват се училища в определени квартали и на ден редовно се получават по 2-3 сигнала. Понякога услугата "затвори училище за един ден" има цена.

„Някъде има плащане, някъде има приятелски начала. Обикновено е на приятелски начала. Приятелската връзка е много силна и желанието им да бъдат заедно или да организират нещо”, обясни Виолета Аланджийска, нач. група "Детска престъпност" СДВР.

Според експертите мотивът не е избягване на изпити или контролни, а забавление. Може би дори облог.

Обажданията са получени на телефон 112 и са записани. Локализирани са и местата, от където са проведени разговорите.

Експертите припомнят, че тези заплахи са престъпление, а не е сигурно, че ще постигнат желания ефект. Телефонният тероризъм е престъпление по Наказателния кодекс, което се наказва с до две години затвор. Ако извършителят е непълнолетен, може също да понесе отговорност, като най-тежката мярка е възпитателно училище - интернат.

Във вторник учебните занятия са отменени само в Математическата гимназия и в техникум „Ломоносов” по решение на директорите.