Нов начин за определяне цената на водата. Това е заложено в Закона за водоснабдяването и канализацията, който е публикуван за обществено обсъждане.

Новият елемент във фактурите ни за вода ще бъде т.нар. „фиксирана такса“.

Колко точно ще бъде тя – все още не е ясно, защото размерът ѝ трябва да бъде разписан тепърва в наредба.

Освен нея домакинствата ще плащат и за променлив елемент – използваното количество вода за месеца.

От министерството на регионалното развитие и „Български ВИК холдинг“ успокояват, че сметките ни за вода няма да скочат драстично, ако новите разпоредби бъдат одобрени.

Жана Иванова има вила на малко повече от 100 км от столицата, която ползва рядко. Сега плаща само използваната вода, без постоянна такса за всеки месец. Притеснява се, че промените ще я ощетят.

„Не е много редно, защото трябва все пак да се плаща това, което отчита водомера“, казва тя. 

 Тези, които ползват имотите си рядко – като Жана, ще плащат такса, която до сега не са плащали, обясниха от „Български ВИК холдинг“.

„Водоснабдяването и отвеждането на водата – т.нар. канализационни услуги, се нуждаят от постоянна поддръжка, т.е. това е един вид такса за достъп до тази услуга“, обяснява инженер Лозко Лозев, председател на УС на „Български ВИК холдинг“.   

Ако едно домакинство плаща 20-ина лева месечно и обитава постоянно имота си, разходът му за вода няма да се промени. 

 „В самата си фактура ще получи по-различна разбивка, но цялата стойност би трябвало да бъде на подобна стойност от 20 лева“, пояснява инженер Лозев.

Постоянната такса ще даде възможност на ВИК дружествата да инвестират повече в качеството на услугите, отчитат от Съюза на ВИК дружествата. 

„Има много населени места с празни къщи, не живеят хора, останалите ако трябва само на тях да разчитаме, тогава цената ще стане висока и няма да е социално поносима“, категоричен е инженер Лозев.

Населението и потреблението намаляват, но не и разходите за издръжка на дружествата, обясниха за bTV от сектора.