Нова война се разпали днес между управляващи и опозиция, този път – заради ЧЕЗ. БСП обвини премиера Бойко Борисов, че стои зад сделката, макар да не посочи по какъв начин. Управляващите категорично отрекоха и определиха твърденията като „откровени лъжи“. Двете политически сили се сблъскаха и на тема финансира ли Българската банка за развитие (ББР) сделката.

Размяната на реплики започна с коментар на премиера по предложението на левицата държавата да си върне ЧЕЗ.

Снимка: bTV

„Ако тръгнем да изкупуваме така, защо не изкупим и „Нефтохим – Бургас“, защо не изкупим и банките обратно? Да върнем всичко на държавата, защо само ЧЕЗ?“, реагира Борисов.

Последва атака на Корнелия Нинова. Според нея именно Борисов стои зад сделката с ЧЕЗ, но не уточни по какъв точно начин.

Снимка: bTV

„Борисов си представи за пореден път, че ако даде една жертва в лицето този път на г-жа Петкова, проблемът ще бъде забравен. Не, няма! Към него водят нещата, там е главният бушон, към него водят нещата, не към малките бушончета!“, каза лидерът на социалистите.

Реакцията на ГЕРБ не закъсня.

Снимка: bTV

„Това е чудовищна лъжа, това е политическо отровителство – заяви Антон Тодоров от ГЕРБ. – Лидерът на опозицията няма право да изговаря, дори под въпросителна форма, подобни твърдения“.

От левицата обявиха, че ще питат за сделката и чешкото правителство през чешкия посланик, както и евроинституциите.

„Питаме официално чешкото правителство по време на посещението водени ли са разговори, поеман ли е ангажимент от страна на Бойко Борисов по тази сделка, какъв, държавата ще финансира ли през Банката за развитие нечии частен интерес?“, заяви Нинова.

„Изречената лъжа е по отношение на това че ББР по някакъв начин ще финансира сделката с ЧЕЗ“, заяви Делян Добрев от ГЕРБ.

Снимка: bTV

С официално съобщение до медиите Банката за развитие обяви, че не е одобрявала кредитиране и не е издавала банкова гаранция в сделката по продажбата на ЧЕЗ.

Снимка: bTV

От ГЕРБ и БСП се скараха и във връзка с проверката, която премиерът поиска от институциите по продажбата. От левицата обявиха, че тя най-вероятно няма да е безпристрастна, а от ГЕРБ отговориха, че това е обидно за самите институции.