Ново предложение за изменения в наредбата за тютюнопушене на закрити обществени места предвижда при нарушение да бъде затваряно самото заведение. Това заяви д-р Гергана Гешанова - председател на "Коалиция за живот без тютюнев дим".

Тя уточни, че в момента санкциите за пушене на закрито са такива, че някои заведения решават да станат абонати и да си плащат и продължават. Искаме да има санкция за затваряне на заведението и така да има уважение към закона.

По думите й когато дойде инспектор той дори няма прави да състави акт на нарушителя без присъствието на полиция. Имаме нужда от строгост, категорична е тя. Здравното ведомство е признало, че инспекторите не са достатъчни и че добавените идеи са нужни.

Атанас Димитров от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация заяви, че законът не бива да се насочва към заведенията, а към клиентите.

 „Заведението няма правомощията да санкционира или да влиза в саморазправа с гражданите, които го нарушават. В заведение, което иска да спазва закона и не провокира употребата на тютюневи изделия, когато влезе човек и запали цигари, собственикът няма какво да направи освен забележка”, каза той.