Скандалът „Кумгейт”, който доведе до оставката на депутата Делян Добрев, е създаден като алиби в контекста на антикорупционния закон на БСП, смята депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова. По думите ѝ подобен скандал би оправдал президентската институция да назначава служителите в бъдещия антикорупционен орган.

„Делян Добрев е депутат от 2009 г., а Добри Беливанов е кмет на Хасково от две години. Досега две години никой не извади тези свързаности и роднински връзки”, допълни Атанасова.

Според нея това се случва точно сега, защото хвърлянето на кал върху всички народни представители ще бъде от полза за бъдещия антикорупционен закон.

Александър Симов от БСП отхвърли тази хипотеза.

„Схемата Хасково гръмна не защото БСП е започнало да осветява подобни случки, а защото кметът, посочен от ГЕРБ, наложен еднолично, започна да обвинява партията си, че е отказал да изпълни някакви обществени поръчки”, коментира той.

„Тези схеми приличат на паяжина. ГЕРБ не управлява, ГЕРБ само консумират власт”, допълни Симов.

Депутатът от БСП обвини ГЕРБ в разпъване на политически чадър над Делян Добрев, доказателство за което били декларациите на местните структури в подкрепа на депутата. „Направих си труда да прочета няколко – в тях той беше описан като ходещ светец, уникална фигура”, каза Симов.

Атанасова контрира, че Добрев е бил подкрепен и от КРИБ.

„Делян Добрев получава подкрепа от партията си и от едрия бизнес, но това не е обществена подкрепа. Едва ли хората в Хасково одобряват действията му”, каза Симов.

Десислава Атанасова посочи и втора причина, поради която левицата може да инициира подобен скандал.

„БСП няма необходимите за опозиционна партия опорни точки срещу политиките на ГЕРБ, затова се измислят подобни скандали”, категорична е тя.

„Всичко се прави, за да се заличи успеха и цялостната визия на управлението на тази държава”, допълни още Атанасова.

По-късно днес в Народното събрание народните представители трябва да гласуват оставката на Делян Добрев.