Нов връх на случаите на заразени с варицела. Почти 1500 са регистрирани само за седмица.

Случаите в първата седмица на тази година са 5 пъти повече спрямо същия период на 2022 г. Тогава болните са били 279.

Близо една трета от всички инфектирани са в София. От 2 до 8 декември случаите са 441, при едва 26 за същия период миналата година.

Снимка: bTV

8-годишната дъщеря на Дорина, макар и ваксинирана, също прекарва шарка - малко след имунизацията, дете в класа ѝ се оказва болно.

„Реално ваксината не успя да подейства. Шарката премина стандартно - с  доста пъпчици. За щастие нямаше температура, но за детето беше много мъчително“, разказва Дорина Ковачева.

Снимка: bTV


Ваксината обаче успява да предпази нейната сестра.

„Тя не прояви никакви симптоми, нямаше карантина, беше си супер“, допълва майката.

Лекари казват - това е второ покачване на случаите в рамките на една година. И предупреждават, че след варицела имунитетът на детето отслабва.

„Ако няколко дни след началото на инфекцията детето е отпаднало, вдига температура, боли го главата, не може да ходи, тогава вече трябва да се прегледа от лекар. Не е вярно ,че детето не трябва да се къпе. Едно от най-честите усложнения е вторична бактериална инфекция, получена чрез нарушението на кожата“, обясни д-р Александър Атанасов, педиатър.

Снимка: bTV

Срещу инфекцията има и ваксина - през ноември педиатричната асоциация предложи тя да стане задължителна.

Курс от нея струва на родителите над 160 лева. От здравното министерство казват, че на този етап не се предвижда тя да е част от задължителния имунизационен календар.

От ведомството поясняват, че подобна стъпка не е предложена от експертният съвет по имунопрофилактика.

А ваксината се прилага в много държави. В САЩ, например, от 1995 година.

Снимка: bTV

„25 години по-късно резултатите показват ,че ваксината е ефективна. Предотвратила е повече от 91 милиона заболели и 2000 смъртни случаи. По отношение на Европа - 2014- 2015 г. се раздвижиха нещата“, коментира проф. Радостина Александрова, вирусолог.

В повечето европейски държави ваксината е безплатна.