Ваксината срещу варицела е част от препоръчителния имунизационен календар на България от началото на 2020 г. Редица педиатри я препоръчват на своите пациенти, тъй като тя е ефективна, а страничните ѝ ефекти са съпоставими като честота и тежест с тези на вече познатите ни ваксини от календара. В случай на отсъствие от имунизационната програма, варицелата е шарка, която се прекарва от 85% от децата преди да навършат 14-годишна възраст. Много голяма е вероятността неваксиниран човек да се зарази при контакт с болен, тъй като последният разнася заразата в продължение на 21 дни. Бременните жени, които нямат имунитет срещу варицела, са особено уязвими. Те са с повишен риск от заболяване и развитие на усложнения в плода или новороденото. 

Какво представлява варицелата? 

Варицелата е силно заразен вирус, инфекцията от който протича с обриви по цялото тяло, неразположение, температура и главоболие. Вирусът се разпространява по въздушен път, както е при грип, морбили, коронавирус и други въздушно-капкови инфекции. Заразяването става посредством друг болен - дете или възрастен, или от възрастен с обострен херпес зостер. В повечето случаи децата боледуват относително леко, без възникване на усложнения. Те обаче трудно понасят сърбежа и забраната за чесане на пъпки, които могат да доведат до бактериална инфекция и белези за цял живот. При възрастните болестта може да протече значително по-тежко, като са известни и случаи, при които усложненията водят дори до смърт. 

Ваксината срещу варицела е създадена през 70-те години на ХХ в. В 13 от 27 страни членки на ЕС тя е безплатна и е част и от Националните имунизационни календари. В тези държави случаите на варицела намаляват с близо 90% и това води след себе си още един голям плюс – повишава се колективната защита и се редуцира разпространението на вируса сред населението. Именно по тази причина според специалистите аргументите в подкрепа на ваксината са със значително по-голяма тежест от тези против нея. Експертите напомнят също, че контрааргументите най-често биват поддържани от традиционните противници на ваксинацията, известни още като антиваксъри. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!