Държавни служители от няколко министерства масово теглили нелицензиран софтуер и файлове за възрастни на работните си места. Тази информация изнесе Кристиян Бойков - компютърният специалист с обвинение по делото за масово изтичане на лични данни от НАП.


Бойков се позовава на оторизирана компания за следене на торенти из цял свят. Засегнатите държавни ведомства отричат това да е възможно.

Следите кой какво е теглел от интернет, според Бойков, се съдържат в програмата „Битторент” – нейн е протоколът, който всички ние използваме, за да теглим от мрежата. Самият Бойков отказа да говори пред камерата ни, но експертът в бранша Ясен Танев потвърди, че информацията какво теглим е общодостъпна.

„Вие се закачате към публичен каталог, казвате какво съдържание търсите и след това се провиквате силно в интернет: „Има ли кой да ми достави това съдържание” – вас ви чува целият свят”, коментира Танев.

Данните се складират от оторизирана фирма, която законно наблюдава над 2 млн. уникални торента. Бойков прави извадка от тях за последните 30 дни и засича адреси на компютри на държавни институции като Агенция „Информационно Обслужване”, Министерство на транспорта и на отбраната.

Вижда се, че са теглени нелегално куп платени програми. Успоредно – филми за възрастни. Възможните нередности в това са, че държавните чиновници не са били добре обучени за достъпа до рисково съдържание.

След запитване на bTV, от Министерството на отбраната отговориха, че имат право да ползват софтуер, утвърден с договори на Mинистерския съвет, а всеки друг е забранен. От Министерството на транспорта написаха, че имат ограничение и не могат да ползват торент програми. От Държавната агенция по електронно управление обещаха да проверят случая.