Компютри, свързани с мрежите на различни държавни структури, се използват за теглене на пиратско съдържание – включително скъпи професионални програми, игри и порнография – това твърди в своя публикация във „Фейсбук” експертът по киберсигурност Кристиян Бойков, който беше обвинен за пробива в системите на НАП.

„Говорим за една тревожна практика на „Информационно обслужване” AД, Министерство на Транспорта, Министерство на отбраната и много други държавни структури. За тяхно голямо съжаление, има как да се направи софтуер, чрез който може да се прави регулярен мониторинг на Bittorent протокола (протоколът, който всички ние използваме, за да теглим торенти от интернет). Този протокол е публичен, документацията и информацията – също. Наистина не знам кое е по-тревожно – това, че се сваля и използва пиратски, т.е. незаконен софтуер за стотици хиляди левове или това, че държавните чиновници гледат извратено порно на работните си места”, пише Бойков.

Той прилага и скрийншоти, на които има IP адреси, за които се твърди, че са свързани с държавните структури. Проверка на някои от тях показва, че действително принадлежат на различни ведомства. До тях има информационни листинги, които съдържат имената на програми, игри, филми и др. Дали изображенията са манипулирани няма как да се разбере.

Обвиненият за киберпрестъпления насочва вниманието към „Информационно обслужване”, които бяха ангажирани в разследването на кибератаката срещу НАП: „За случаен период от 30 дни, може да се види как от общо 9 IP адреса, тяхна собственост, се сваля пиратски софтуер като Microsoft Office ProPlus 2013 и 2016, Google SketchUp Pro 2015, Microsoft Project Professional, множество нелегални активатори за Windows и любимото ми – платената версия на JetBrains PHPStorm 2019.03 IDE, което е един от най-популярните софтуери за програмиране”.

Бойков припомня, че се дават милиони за софтуерни лицензи след процедури по ЗОП и призовава: „Пратете им НАПаджиите да им запечатат кабинетите и да ги глобят... Както го правят с всички нормални български компании и предприятия”.

Към момента няма официален коментар от държавните институции по темата. В миналото, когато бързият интернет в домашни условия беше рядкост, беше публична тайна, че служебните връзки към Глобалната мрежа нерядко се ползват не по предназначение. С развитието на софтуера за контрол на достъпа, на теория стана възможно да се ограничат този тип злоупотреби, но това зависи от ръководството на съответната структура.

Вчера Специализираният съд за пореден път отказа да освободи от ареста бившия шеф на Кристиян Бойков – Иван Тодоров.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!