Икономическият министър Даниела Везиева ще поиска оставките на трима членове на Съвета на директорите на Държавната консолидационна компания (ДКК).

Реакцията е след като те освободиха изпълнителния директор на компанията Ваня Караганева.

Според съобщението от късно снощи ДКК освобождава Ваня Караганева заради нейни еднолични решения, донесли финансови загуби на стойност над 1,2 млн. лв.

От компанията твърдят, че за месец на този пост Караганева е бездействала по други свои задължения – например не е покривала задълженията на ДКК към НАП, НОИ и други институции.

Ваня Караганева днес не беше открита за коментар.

По скандала между министър, директори и съвет на директорите се намесиха и от ГЕРБ.

От партията посочиха като отговорни бившия служебен икономически министър Кирил Петков и президента Румен Радев. В последствие от ДКК реагираха отново и казаха, че не желаят темата да се политизира.

„ДКК продължава да смята, че с отстраняването на Ваня Караганева от поста изпълнителен директор е защитила интереса на дружеството. Всяка точка от решението на СД на ДКК е подкрепена от съответните доказателства“, уточниха от дружеството.

ДКК е създадена преди 11 години, за да управлява ключови публични предприятия, сред тях и ВМЗ „Спото“, „Кинтекст“ и „Монтажи“. От август насам това е третото сътресение по върховете на държавното дружество след разкритията на тогавашния икономически министър Кирил Петков, че ДКК е плащала ремонти на язовири на завишени цени, възлагани по инхаус процедури.

Срокът на проверката е този четвъртък, след което ще бъдат поискани и оставките на трима от съвета на директорите.