„Булгаргаз“ беше поискал скок от 6 на сто, но днес стана ясно, че прогнозите му са за 17%. Окончателното решение регулаторът ще вземе в четвъртък.

Нов скок на синьото гориво. 17% по-скъп газ през септември, сравнено с август ще поискат от Булгаргаз. Причината са растящите цени на международните пазари.  Така вместо първоначалните 315 лв.на мегаватчаса, прогнозната цена е 350 лв.

Очакванията са след старта на доставките по интерконектора с Гърция,  да има по-ниски цени за октомври. Азербайджан е готов да доставя от октомври газ по новата връзка с Гърция. за това са се договороли служебният министър на енергетиката Росен Христов в телефонен разгововор с азерския си колега

„Булгаргаз“ окончателно ще поиска 17% по-скъпо синьо гориво през септември, а не 6%, каквато беше първоначалната прогноза.

„Към днешна дата прогнозната цена ще бъде около 350 лева. Мисля, че се падат около 17% спрямо цената за август“, заяви Деница Златева, изпълнителен директор на "Булгаргаз".

Пределната цена, поносима за бизнеса, е 250 лв. на мегават час, казаха работодатели.

„Очакванията са някои от бизнесите да ограничат дейността си, други да потърсят възможности за компенсиране чрез повишаване на цените на крайните услуги и стоките, които произвеждат. Там, където не могат да се компенсират завишените разходи, най-вероятно ще има и затваряне на предприятия и съкращаване на персонал. Най-засегнати са химическата индустрия, стъкларското производство и особено металургията“, обясни Добрин Иванов, Асоциация на индустриалния капитал.

„Около 200-250 000 човека са застрашени да останат без работа и доходи. Ако погледнем от гледна точка на битовия потребител на газ - видяхме вече няколко случая, в които предприятията доставчици уведомяват цели блокове, които са газифицирани, че ще останат без газ“, каза Ваня Григорова, икономически съветник, КТ "Подкрепа".

Дали ще бъде осигурен достатъчно газ за тази зима, държавата чака и отговора на „Газпром“.

„Всеки ден пращаме заявки за доставки и разговорите са на политическо ниво. Ние сме страна по договора, но може да бъдем и страна по арбитража“, обясни Златева.

„Такива преговори няма да доведат до резултата, който се търси. Не ме карайте да влизам в подробности, защото те са технически и геополитически“, каза председателят на КЕВР Иван Иванов.

Регулаторът не може да дади гаранции, че цените на парното и топлата вода няма да се повишат след 1-ви януари догодина.