Нов поправителен дом ще посреща непълнолетните престъпници. Те ще се помещават в сграда към затвора във Враца, а не както досега в Бойчновци.

Новото отделение към Врачанския затвор за непълнолетни, лишени от свобода, беше официално открито днес, а до края на седмицата близо 20 момчета от поправителния дом в Бойчиновци ще бъдат премесени в него.

Ограда разделя непълнолетните от възрастните затворници. Новите условия отговарят на всички европейски изисквания, а преместването е след промени в закона за изпълняване на наказанията и задържане под стража.

Децата досега излежаваха присъдите си в сграда, строена за казарма през 1951 г. Зад решетките й откриваме различни присъди, но сходни съдби.

Родителите на повечето от тях не ги търсят изобщо. Някои не са ги чували от години.

Мястото е старо, но ги сплотява. Не се оплакват и от условията. Новите спални имат по 2 легла, до момента момчетата бяха по 5 в стая. А вече ще разполагат и с модерни телевизори.

Новият дом може да приюти 32 деца.

„Мисля, че всички сме наясно, че прилагането на стандартните наказателни процедури по отношение на непълнолетните едва ли е най-ефективната политика, която ще ни позволи да се справим изобщо с проблемите на детската престъпност”, каза Николай Проданов, зам.-мин. на правосъдието.

Новото отделение разполага с игрище, фитнес зона, релакс зона и собствен санитарен възел към всяка стая, както и кухни, където момчетата ще могат сами да си готвят, а старата сграда в Бойчиновци ще бъде превърната в затворническо общежитие.