Рунд пореден в сблъсъка с доставките на газа. Този пък се сблъскаха ГЕРБ и политическите им опоненти от кабинета Петков. От партията настояха МВР да провери защо има проблем с доставките на втечнен американски газ и тази тема е оставена да бъде решена от служебното правителство.

Спор възникна и за диверсификацията на синьо гориво и независимостта от “Газпром”.

ГЕРБ иска МВР да разследва кабинета "Петков", защото оставали страната ни в "капана с газа", тъй като нямало нищо договорено за така наречените американски танкери. 

“Къде е решението на Министерски съвет, където те резервират капацитет, за да докарат седем танкера. Резервирахте ли какво Кирил Петков казва паркинг, вместо стоянка, или там като “Вера Су” искате да мине танкерът, за да заседне и вие да му източите газа. Нали разбирате какъв парадокс е това, но това са състави на престъпление и понеже разследващо е вътрешно министерство, там са ГДБОП, ДАНС и всички останали, надявам се след чадъра от Бойко Рашков да бъдат зададени всички тези въпроси”, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.  

От ГЕРБ предлагат на партиите, които се определят за евроатлантически, да подготвят заедно законопроект, който да гарантира 100% газова диверсификация и независимост от "Газпром". 

Бойко Борисов посочи, че това е стара идея, а “Демократична България” отправили подобен призив след тях и забравили “Лукойл”.

“Ура, другари! Браво! Само, че на 31 юли, ако си го спомняте от тук лидерът на ГЕРБ каза, че ГЕРБ ще управлява само с партии, които са 100% газова диверсификация”, каза той. 

"Демократична България" се противопостави на връщането на "Газпром" като доставчик на газ и поиска ясна позиция за действията на служебния кабинет от всички партии с евроатлантическите ценности. Оттам твърдят, че не биха седнали с ГЕРБ на една маса - дори и заради синьото гориво.

“Колко струва подписът на Бойко Борисов, който лъже, когато се събуди, повече ли струва от листа хартия, аз се съмнявам в това.  Преди 15 минути си играх да смятам колко би била цената на газа, ако договорът с “Газпром” на Бойко Борисов се спазваше, щеше да е над 200 евро на мегаватчаса”, заяви Владислав Панев от “Демократична България”.  

От БСП казаха, че както сега, така и по времето на кабинета "Петков" са апелирали за преговори с "Газпром". И отговориха на ГЕРБ с обвинения.

“Защо газонаходището във Варна – Галата не стана газохранилище, а беше затопено по тяхно време. Защо в Чирен при управлението на ГЕРБ не се направиха инвестиции, така, че от 900 млн. да стане на 1,5 млрд. Само тези две неща да бяха направили ГЕРБ, ние щяхме да имаме за близо една година резерв на газ. Това не е ли престъпно? И няма ли прокуратурата да се задейства за всички тези действия на ГЕРБ”, каза Борислав Гуцанов от БСП. 

“Днес г-н Борисов пак е лъгал българския народ. Това е стар негов похват, който трябва да бъде пенсиониран от българската политика, когато “Газпром” едностранно спря да изпълнява дългосрочния договор за доставка, нашето правителство защити българския интерес. Намерихме газ, намерихме слотове, не позволихме да се прекрати газоподаването нито към бизнеса, нито към битовите потребители, а цената през юни беше същата като цената преди “Газпром” да спре договора. Всеки ден подавахме заявка по съществуващия договор, но “Газпром” не изпълняваше тези заявки”, заяви Асен Василев от “Продължаваме промяната”. 

Любомир Каримански от “Има такъв народ” попита защо протестите са насочени само към руския газ от “Газпром”, но не и срещу руския петрол от идващ от “Лукойл”. 

Икономическият министър Никола Стоянов коментира вчерашното решение на кризисния щаб за "Газпром".

“В никакъв случай не бих нарекъл това завой към “Газпром”. За нас не е ок да затваряме някоя опция. Диверсификация не означава да затворим едни опции и да гоним други. Диверсификация за нас означава всички опции да са отворени, да преговаряме да доставяме по всички възможни маршрути”, каза Стоянов. 

Според Никола Стоянов без работещ парламент няма да има компенсации за бизнеса заради цените на газа.