Властта прави нов опит за борба с корупцията по високите етажи. 5-членна комисия ще подслушва и използа доброволни сътрудници в разкриването на подкупни схеми и личности. Това е един от основните моменти в поредния законопроект, представен днес.

Председателят на комисията ще се избира от парламента и ще има мандат от 6 години.

В новата независима комисия ще се вливат 5 досега действащи институции и комисии. Тя ще може да подслушва и да използва доброволни сътрудници. В коисията няма да постъпват анонимни сигнали, но все още така и не е ясно как ще се осигурява защитата на хората, подали сигнал за корупция.

Новата комисия ще има председател, един заместник и трима членове.

Не е ясно как ще бъдат избирани доброволните сътрудници на комисията, както и какво е "тежкото нарушение", заради което може да се прекрати мандатът на председателя й. Веднага се чуха гласове, че изборът на комисията с обикновено мнозинство нарушава Конституцията.

„Самия факт, че обикновеното мнозинство може да реши кой да е председателят на комисията и по този начин да си осигури имунитет за следващите 6 години, колкото е мандатът, намирам за противоречащ на базисни принципи за взаимния контрол и възпиране между властите”, каза Атанас Славов, експерт в първите законопроекти.

От правосъдното министерство отрекоха.„Не считам, че е концентрация на власт във власт, защото върху тази комисия Народното събрание ще осъществява своите контролни правомощия в максимална степен”, увери зам.-министърът на правосъдието Евгени Стоянов.

Според новия закон се разширява и кръгът от хора, които са длъжни да декларират имуществото си. Запазва се и високият праг между декларирано и установено имущество. 

„Това означава всеки месец в продължение на 10 години да получаваш поне една средна работна заплата от 1300 лева на месец и да не можеш да кажеш откъде са тия пари”, коментира Атанас Славов.

Новата комисия няма да е част от разследването, но прехвърлянето в нея на една дирекция от ДАНС й дава право да подслушва. 

„Идеята ни е това нещо да може да се използва за предотвратяване на предстоящо тежко корупционно престъпление”, каза зам.-министърът на правосъдието.

По-рано премиерът Борисов разкритикува идеята на Корнелия Нинова комисията да бъде под шапката на президентството. 

„Ние с президента Радев се видяхме, договорихме, че дирекцията "Антикорупция" в ДАНС ще отиде в този голям орган, ще се избира от парламента, ще се назначава от парламента”, каза Борисов.

Според новия закон вече ще е задължително да се декларират имоти в чужбина, както и чужди, ако се използват повече от три месеца. А при всяко разминаване на данни от 20 хиляди лева ще се извършва проверка за 10 години назад.

Обсъжданията на закона предстоят.