Връщането на хартиените бюлетини като алтернатива на машинното гласуване е отново в дневния ред на Народното събрание за новата пленарна седмица, започваща днес.

Преди седмица един глас не достигна законопроектът да влезе в пленарна зала. Парламентарните групи на "БСП за България" и на ГЕРБ-СДС имат идентични предложения.

В мотивите на вносителите от левицата е записано, че машинното гласуване в секции с над 300 избиратели, каквото беше въведено на предишните два избора, е довело до „безпрецедентно спадане на изборната активност в последователен порядък – изборите за 46-то и 47-то Народно събрание се проведоха при най-ниската активност на избирателите в 30-годишната история на демокрация при режима на действащата Конституция”.

Дневният ред на депутатите предвижда проекторешение за създаване на Временна комисия за проверка на обстоятелствата, свързани с увеличение на цената на суровия петрол, закупуван от "Лукойл Нефтохим Бургас" АД, управлението и дейността на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД и действията, предприети от държавата. 

Очаква се народните представители да подхванат и второто четене на промените в Закона за висшето образование.

Ако програмата бъде гласувана по начина, по който е предложена, 47-ото Народно събрание ще трябва да избере и председател, след като Никола Минчев беше свален предсрочно.

Традиционно работната седмица за депутатите приключва в петък с парламентарен контрол.