Столичната община предлага два проекта за борба с домашното насилие с фокус към жертвите, които са деца и жени. Единият е за разкриване на защитено жилище – вид кризисен център за пострадали от домашно насилие, а другият за получаване на безплатна правна помощ.

„Ще можем да окажем помощ поне на 130-140 пострадали. Това може да стане чрез обаждане на горещата линия, а в кризисните центрове могат да насочват към полицията или към неправителствени организации“, обясни Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет.

Той обясни, че в защитеното жилище ще може да се остане до шест месеца, а издръжката е за сметка на общинския бюджет. В защитеното жилище ще се предлага подслон, храна и уют, както и консултации с психолози.

От началото на епидемичната вълна у нас се регистрира увеличение на случаите на домашно насилие, показват данните на националния омбудсман. По думите на Георги Георгиев за 2020 г. има издадени над 3000 ограничителни заповеди за пострадали от насилие жени и деца.

„Идеята е да затворим кръга от необходимата защита и закрила, когато към органите на реда се обърне лице, което е пострадало от домашно насилие“, отбеляза Георгиев.

Жилището остава с неизвестен адрес за обществото. За него ще са необходими около 160 000 лв. за период от една година.

„Проучваме различни имоти – няколко апартамента и къщи. Ще вземем решение за конкретно помещение на закрито заседание на СОС, а до лятото този център трябва да заработи“, каза още Георги Георгиев.

Вторият проект е за създаване на правна клиника. С тази услуга на пострадало от насилие лице ще може да се окаже правна помощ, наред с психологическата и терапевтичната.

„Това ще е помощ и помощ за правни проблеми – издаване на ограничителна заповед или друг вид правна помощ. Не всеки може да си позволи адвокат – предвиждат се дейности по консултиране и насочване към правни услуги. По този начин ще осигурим безплатна правна помощ на жертвите“, обясни Георги Георгиев.  

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!