Подсигурена ли е парламентарната подкрепа за нов кабинет с премиер Асен Василев или "Продължаваме промяната" ще върнат неизпълнен проучвателния мандат?

Решаващи часове по важни въпроси, на които се чакат отговори, а именно какво ще бъде бъдещето на 47-ия парламент и ще успее ли мандатоносителят „Продължаваме промяната“ (ПП) в срок до 8 юли да направи ново правителство в рамките на това Народно събрание.

Това, което се знае към момента, е, че днес ПП и партиите, декларирали подкрепа - „Демократична България“ и БСП, трябва да се съберат, за да обсъдят отново има ли нова декларирана подкрепа за едно такова правителство и какво да бъде то.

„Провеждаме разговори. Засега темата за персонален състав на правителството не се обсъжда“, каза Андрей Гюров от ПП.

Ако бъде внесен в парламента проектокабинетът с премиер Асен Василев, всички 59 депутати на ГЕРБ ще бъдат в зала и ще гласуват „против“, каза председателят на парламентарната им група Десислава Атанасова.

В „Тази сутрин“ тя разкритикува управленската програма, която ПП, БСП и ДБ подготвиха през последните дни. По думите ѝ шест месеца не е имало управленска програма, а сега за две нещо „ще видим някакъв сглобен сбирщайн“.

Програмата на кабинета „Василев“ са получили късно снощи и независимите депутати.

Междувременно от ГЕРБ повториха - стигне ли до тях проучвателен мандат, те ще го върнат.

Националният съвет на БСП се събират днес, за да решат окончателно подкрепят ли програмата и какво ще правят, ако третия мандат за съставяне на правителство попадне тях.

На 8 юли в 17 ч. изтича седемдневният срок, който Асен Василев имаше, за да каже на президента ще състави ли ново правителство в рамките на този парламент, или утре ще му връчи проучвателния мандат неизпълнен.