Нощните заведения отново отварят за посетители, заяви зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева след среща в здравното министерство с представители на браншовата асоциация на заведенията у нас.

Промяната в заповедта на здравния министър идва два дни, след като бяха въведени част от ограничителните мерки заради високия брой заразени с коронавирус у нас.

Разрешава се посещението на нощните заведения на открито и закрито при спазване на площ от 1 кв. м на човек., допълни зам.-здравният министър. Промените влизат в сила от утре. 

Начева обясни, че провеждането на групови събития (сватби, кръщенета и други) става при спазване на утвърдените противоепидемични мерки и дезинфекция.

Зам.-здравният министър подчерта, че при настъпване на промяна в показателите, всички следващи промени ще се правят при условия на съгласуване и обсъждане с браншовата асоциация на представителите на заведенията у нас.

"Това, което целим, е да наблюдаваме ежедневно ситуацията в страната. Ангажиментът, който поеха хората от Асоциацията беше, че всички посещения и дейности, които се разрешават, ще бъдат организирани при строг контрол от тяхна и от наша страна", добави Начева.

"Нашият бранш е единственият, който е затворен със заповед на министъра. Изготвихме мерки, представихме ги и нашите заведения, в които са инвестирани много пари, не са развъдник на зараза, спазват се много мерки. В момента по улиците повече хора се събират без да се спазват мерките, заявиха от браншовата асоциация и добавиха, че над 80 000 души са си загубили работата, след това са работили 3 месеца и отново са си я загубили. От асоциацията са убедени, че е безопасно да се посещават нощните заведения в този вариант, който сега е подготвен.

Заповедта за отварянето на нощните заведения влиза в сила от утре.

Браншът е изготвил правила за работа, които е представил на здравните власти. „Абсолютно безопасно е да се посещават нощните заведения в този вид. Не мисля, че сме развъдник на заразата“, подчерта още веднъж председателят на асоциацията Ричард Алибегов. Той още заяви, че заведенията е секторът, който е най-много проверяван от РЗИ всекидневно.

От полунощ на 10 юли в сила влязоха редица ограничения:

  • Спортните прояви - тренировки и състезания да се провеждат без публика; 
  • Дискотеките и нощните барове на закрито затварят;
  • Забраняват се груповите празненства над 30 души;
  • Малките събирания трябва да се провеждат при спазване на дистанция;
  • Кина, театри и концерти ще продължат да работят с 50% от капацитета си и нужната дистанция.

В заповедта на министъра беше записано още, че заведенията на открито продължават да работят, но с 50% от капацитета си и при спазване на дистанция от метър и половина между посетителите.

За последното денонощие положителен резултат за COVID-19 са дали 211 PCR теста при направени 2806 броя.

Близо половината от новозаразените са от София – 94.