Нормативни неразбории оставиха за месец стотици хора с увреждания без инвалидни колички, протези и други пособия. Протезата на Димчо Спасов, благодарение на която може да ходи, има нужда от ремонт. За целта подава документи в Агенцията за социално подпомагане, откъдето го предупреждават, че ще трябва да чака.

„В момента протезата ми е счупена и едвам се придвижвам с нея, не знам как ще изкарам. Защо трябва да чакаме два или три месеца?“, заяви той.

Забавянето се случва заради влизането в сила на промените в Закона за хората с увреждания. Според тях отпускането на помощи за протези се прехвърля от Агенцията за социално подпомагане към Здравната каса, тя обаче не е готова.

„Една инфраструктура, която е работила години наред, трябва да мине на друго подчинение. Ето това е целият проблем“, заяви доц. Владислав Иванов.

Тодор Сбирков от Пловдив също чака повече от месец.

„На 20 януари получих уведомление, че се спира финансирането на моята протеза, което ми се полага, заради това че тези услуги ще се предоставят от касата. Направих си труда и питах касата, а те ми казаха, че все още нямат достатъчен ресурс“, обясни той.

„Това е част от лечебен процес и е крайно време да се осмисли като такъв. Ако държавата иска да дава помощи, да ги дава, няма лошо, но нека да заплатят услугата и да влезем в някакъв регламент“, добави доц. Иванов.

От Здравната каса и от Министерството на труда и социалната политика отговориха за bTV, че докато се приеме новата нормативна уредба, досегашните ред и условия са удължени до 31 март 2022 г.  

„На основание на предприетите законови промени на всички хора с увреждания с изготвена индивидуалната оценка на потребностите и установена потребност от ПСПСМИ ще им бъде отпусната целева помощ за нужното им изделие“, заявиха от социалното министерство.

„Ние не сме втора категория хора, а искаме да сме полезни на себе си, на семействата си и на хората покрай нас“, добави Димчо Спасов.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!