Двете свидетелки по делото срещу Георги Семерджиев и днес не се явиха на заседанието. В съдебната зала стана ясно, че едното момиче е представило документ, че не може да присъства по уважителни причини - извън страната е до средата на декември.

Другото момиче не е открито и не е призовано. Още за предишното заседание са го търсили на адрес, но се е оказало, че не живее там, а за съседите е непознато. Търсили го и по телефон, но операторът казвал, че номерът е грешен или непълен.

В залата се очакваха резултати и от две експертизи. Едната е допълнителна ДНК експертиза, която не е готова. Другата – токсикологчна, е готова, като е изготвена от три вещи лица.

Вещите лица посочиха, че не може да се каже със сигурност кога точно Георги Семерджиев е употребил метаамфетамин.

„Без да е взета проба урина, каквато проба няма, не може да се каже тесен интервал. Може да се каже, че наркотиците са взети до 48 часа преди изследването с уговорката, че този период е приблизителен“, коментираха те.

Не може да се каже дали за този период е взет един, или няколко пъти - това зависи от количеството, както и от това дали този, който го употребява е зависим. Не е установена точната концентрация на веществото в кръвта. За да се установи моментът на приема, е важно изследването за количество. Взета е само кръвна проба и то още на заседанията на първа инстанция, като стана ясно, че тя е недостатъчна.

Иначе - наркотичната проба е достатъчно стабилна, за да може да се изследва количеството, дори месеци по-късно и дори да е отваряна, но само ако пробата е съхранявана правилно и е замразена.

Понеже нямат количество, вещите лица допълват, че към този етап не може категорично да се уточни дали Семерджиев изобщо е използвал наркотици. На първа инстанция имаше две експертизи - едната показа наличие, другата отхвърли.

Съдът определи да се изиска информация дали има още кръвна проба от Александровска болница.

Следващото заседание по делото ще бъде на 25 януари от 9:30 часа. Относно искането за заличаване на свидетелите съдът намира, че тези искания са неоснователни.

Адвокатът на Семерджиев поема ангажимент да доведе на следващото заседание свидетелката, която засега остава неоткриваема за съда. Очаква се тогава резултат и от техническа експертиза.