По-високи добиви от миналата година и добро качество на пшеницата в Добруджа. 15% от засетите милион и двеста хиляди декара в Добричка област, вече да ожънати.
В началото на жътвата обаче пазар на българска пшеница няма, казват земеделците.
482 килограма от декар е средният добив засега в Добричко. Кирил Жендов тази година е засял 11000 декара с пшеница в Крушарско и въпреки сушата през пролетта, добивът е по-висок от миналогодишния.
„Качеството е абсолютно същото като миналата година между 26-27% мокър глутен, хектолитърът е 82-3, изобщо много хубава пшеница като качество", каза зърнопроизводителят Кирил Жендов.
И ако има години, в които хлебарите се оплакват от некачествена пшеница, тази година няма да имат основание, допълни Жендов.
„Хлебарите се оправдават с пшеницата, обаче те правят само от фуражна пшеница хляб. Те ако правят от качествена пшеница, хляб ще ядем какъвто е в Западна Европа."
Жътвата вече е в ход, но пазар на българска пшеница все още няма - земеделците казват, че цените са добри, но търсене липсва.
Цената на родната пшеница се определя най-вече от цените в Черноморския басейн.
„Русия тепърва почва да жъне. Знаем, че Украйна имат малко или много проблеми с политическата ситуация при тях и не знаем горе долу, аз поне нямам информация какви площи имат засети и какви ще бъдат добивите. Доколкото знам в момента цените стартират между 270 до 300 лева на тон", заяви проф. Иван Киряков, директор на Добруджански земеделски институт.
Очаква се жътвата на пшеница в Добруджа да приключи около 20 юли.