Няма първи случай на мистериозния хепатит у нас. Съмненията за заразата при детето от Бургас не се потвърдиха, успокоиха от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦПЗБ).

Директорът на НЦПЗБ Ива Христова каза, че случаят в Бургас е бил съмнителен, защото изискванията към лабораториите за изпращане на такива проби са много широки, за да може да се постави точна диагноза. По думите на Христова при острата инфекция трябва да се търси тежко засягане, а не еднократно повишение на чернодробните трансаминази, както е в случая с детето.

„От изследванията на 4-годишното момченце става ясно, че преди месеци е прекарало лека инфекция, което е нормално за деца на тази възраст. Отделно от това детето е лекувано с антипиретици, така че е възможно да има и известно токсично увреждане на черния дроб, което е лекостепенно“, каза Ива Христова.

„Детето е изписано и е добре. Може би сме пред откриване на шестия причинител на вирусни хепатити или пък друго вещество", заяви в "Тази сутрин" епидемиологът проф. Мира Кожухарова и обясни, че периодично има случаи на хепатит, при които причинителят не е установен.

"Това, че не е установен, не означава непременно, че протича по-тежко. Разбира се, в тази ситуация информацията, която идва от другите страни, е необходимо да се проследи дали тази бройка не става по-голяма от типичното и да се правят по-широк кръг изследвания", добави проф. Мира Кожухарова.

Експерти напомнят да спазваме добра лична хигиена, тъй като на практика с всички телесни течности тези вируси може да бъдат предавани.

Тези препоръки следват и в 8 ДГ „Проф. д-р Елка Петрова“ в София. Там родители и персонал следят всичко за новия хепатит, вече установен в 20 държави. И след края на извънредната епидемична обстановка детската градина се дезинфекцира по три пъти на ден.

При неразположение, продължителни болки и поне две биохимични изследвания, които са силно повишени, пробите трябва да се изпратят в Националния център по заразни и паразитни болести.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!