Няма опасност от зарази в бежанския център в Харманли. Това съобщи доц. д-р Димитър Буланов, хирург и зам.-директор в столичната „Александровска” болница, който от вчера преглежда заедно с други лекари мигрантите в лагера. От около 70 прегледани впечатление прави, че хора с опасни заразни инфекции и инфекциозни заболявания няма. Около 95% от бежанците са здрави, каза доц. Буланов.

Обстановката е напълно спокойна, хората са спокойни, записват се предварително със списъци, добави лекарят.

„Има пациенти с хронични заболявания, някои от които имат клинични прояви в момента – ставни заболявания, заболявания на гръбначния стълб. Има няколко бременни жени, от които едната е в 8-ия месец. Вече е консултирана в болницата в Хасково, предстои да ражда.

Има пациенти със сърдечно-съдови заболявания. Има стентирани пациенти в предходни години, които имат нужда то контрол върху хемостазиологичния статус, за да прпиемат медикаментите, свързани с интервенцията. Има няколко диабетици, които имат терапия, консултирани са от лекари в болницата в Хасково и в Харманли и имат нужда от глюкомери за периодичен контрол на кръвната захар".

Досега пациентите с оплаквания са били транспортирани в болниците в Хасково и Харманли, където са консултирани. Има няколко хоспитализирани, които са лежали в болницата, лекувани успешно, и са върнати обратно в лагера, каза лекарят.

Добре би било в бежанския център да разполагат с медицински пункт с установените лекарства в спешен шкаф, с поливалентен лекар интернист, или кардиолог, пулмолог, вътрешни болести, който да отсява и да осъществява периодичен контрол, коментира доц. Буланов. По негова информация подобно нещо е организирано от РЗИ-Хасково и такъв постоянен медицински пункт ще бъде открит.

Няма никаква опасност от епидемичен взрив, няма данни за инфекциозна патология след прегледите, които са направени до момента, категоричен беше доц. д-р Цветан Велинов, началник на централната микробилоогия към Александровска болница.

Още на входа в лагера на тези хора са им направени необходимите изследвания, които да диагностицират евентуални микроорганизми с епидемичен потенциал. Има диагностицирани известен брой такива и са излекувани успешно, допълни доц. Велинов.

На децата, които пристигат с бежанската вълна, в зависимост от нашата ваксинална политика им се прилагат и ваксини. Лошото е, че няма информация какви ваксини са им правени до момента, каза докторът.

От вчера общо прегледаните са над 200 души. В Центъра живеят 2700 души, всички те ще бъдат прегледани в следващите дни и по необходимост лекувани под строгия контрол на лекарите.

Продължава и лечението в болницата на двамата мигранти, които в нощта на бунта пострадаха сериозно. Към момента, според лекарите, състоянието им е стабилно. Бунтът обаче раздели двама братя - единият стана пациент, а 13-годишният му брат изчезна. Оказа се, че малолетното момче веднага след размириците е било преместено в София, без да бъде уведомен настойникът му. От държавната агенция по бежанците обещаха, че ще направят всичко възможно съвсем скоро двамата братя да бъдат отново заедно.

Центърът беше затворен по искане на местното население заради опасения от зарази, въпреки твърденията на властите, че причина за тези мерки няма. Шест дни обаче лекари така и не влязоха вътре.

Всичко това предизвика масово недоволство сред бежанците. Стигна се до сериозни сблъсъци с полицията.

При бунтовете пострадаха 29 полицаи и 20 бежанци, като състоянието на двама от тях е тежко.

Лагерът в Харманли остава от семеен тип – там ще има само семейства с деца. Има обявена и обществена поръчка за изграждане на още едно фургонно селище и така капацитетът на мястото ще стигне 4000 души. Поне 1000 от бежанците също ще бъдат разселени. Засилено остава полицейското присъствие в района.