Някоя от заведенията се готвят да отворят утре, въпреки забраните.
Обявената причина за бунта е, че вече са на ръба на оцеляването.
Бизнесът е притеснен, че ще остане без служители, които да работят, когато вече е възможно.
Сигурни са, че изрядните ресторанти, които отворят, но до сега са спазвали правилата ще бъдат наказани, за разлика от онези, които и сега работят извън закона.
„Ще връхлетят като харпии и ще приложат закона му, дори несъразмерно строго, за да побият на кол няколко глави и да кажат виждате ли какво се случва с тези, които не ни се подчиняват“, смята ресторантьорът Станислав Димитров.
Глобите са бизнеса са от 2000 до 5000 лв, а за служителите и гостите на ресторантите – от 300 до 1000 лв.
Междувременно от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България излязоха с позиция, че нямат моралното право да подложат служителите си на наказателно преследване с протестно отваряне на заведенията на 1 февруари.