Водата в бургаското езеро Вая продължава да се повишава и в следващите дни се очаква ново покачване, каза в предаването „Тази сутрин“ по bTV директорът на Дирекция „Обществен ред и сигурност“ Веселин Василев.

Вчера в ниските части край езерото беше изградена пясъчна дига заради повишените нива на водата след последните дъждове и топенето на снегоевете. Във Вая се вливат няколко реки, една от тях – река Айтоска, идва от Айтоския Балкан, където се е натрупал доста сняг.

Снимка: bTV

Последните данни показват, че за изминалите 24 часа нивото се е вдигнало със седем сантиметра и продължава да се вдига, каза Василев. Предвид прогнозата за топло време днес и дъждове утре, това означава, че нивото ще продължи да се вдига, затова вчера предприехме действия и изградихме тази дига, каза той.

Снимка: bTV

По думите му засега не се предвиждат други мерки, но езерото ще бъде наблюдавано и има готовност за надграждане на дигата.

В язовир „Мандра“ нивото също е повишено, отчете Василев. Там всички шлюзове са отворени и през преливниците водата прелива. За момента няма опасност за населението, посочи той.

Снимка: bTV

На 22 водни обекта на територията на общината, на общинските язовири и всички реки и дерета са разположени датчици, които следят нивото на водата и препращат данните към информационната система за ранно предупреждение за наводнения, обясни Галя Байчева, началник отдел „Управление при кризи“. Системата е достъпна онлайн тук.

Вижте повече във видеото: