За 20 години нито лев не е постъпил в Здравната каса от осъдени, които умишлено или под въздействието на алкохол и наркотици са наранили човек. 

Законът предвижда извършителите да възстановят на НЗОК разходите за лечение на пострадалите.

Такъв е случаят с Милен Метев, който точно преди 4 години става жертва на пиян и дрогиран шофьор, докато се прибира от разходка с мотора си.

„Видях знак за ограничение на скоростта от 60 км/ч, намалих на 50. Движейки се в тази част на кръстовището, чух изключително силен взрив, трясък, който не разбрах какъв е и преди да разбера се озовах на земята”, спомня си Метев.

Техническата експертиза показва, че колата се е движела с близо 200 километра в час, а шофьорът е бил пиян и дрогиран.

„Автомобилът е идвал от юг, излязъл е извън пътното платно, блъска се в един от бетонните блокове, после в мен”, разказва Мартин.

Неврохирургът д-р Светослав Тодоров, който дава дежурства и в Спешното отделение на бургаската болница, е убеден, че е наложително виновните да си плащат.

„Няма дежурство в Спешно отделение, където да не бъдат доведени поне един или двама злоупотребили с алкохол, които се водят тук за освидетелстване и вземане на кръвните проби”, разказва Тодоров.

От Здравната каса казват, че не са търсили пари от осъдените, защото е липсвало процедура за това.

Министерството предлага съдът да информира институцията за осъдените в едномесечен срок, а данните да се вписват в регистър. Никой не знае колко са пропуснатите ползи.

„Средната цена на една клинична пътека е 850 лева, става въпрос за десетки милиони на година”, смята управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев.   

„И като потърпевш, и като гражданин смятам, че всеки човек трябва да носи отговорност за своите действия”, казва Милен Метев.

Възстановяването на Милен след инцидента продължава.