"След като приключим кръга от преговори за политики и приоритети, тогава ще бъде представен и персоналният съвет на Министерския съвет. Ние ще се произнесем окончателно едва след като го видим", каза председателят на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова на брифинг в парламента. Държим на писмено споразумение, посочи тя.

От "Демократична България" настояха по-рано през деня да се изясни персоналния става на кабинета.

За министри ще говорим в понеделник, след като приключим кръга преговори по политики, коментира Нинова. Тя отбеляза, че до момента са проведени срещи по темите здравеопазване, образование и социална политика.

От левицата отчетоха сближаване с "Има такъв народ" по политики, но отбелязаха и някои различия. 

"Имаме сближаване по необходимостта от преизчисляване на пенсиите, но ние виждаме това да стане от 1 октомври, а от ИТН го предвиждат от 1 януари 2022 г.", посочи тя.

Нинова обясни, че по предложените от БСП политики по отношение на възрастните хора, на децата и младите семейства се приемат от ИТН и те се обединяват около тези приоритети. 

Днес в парламента предстоят двустранни експертни разговори за икономика, а утре - за борба с корупцията, съдебна реформа и външна политика, в частност позицията за Република Северна Македония.

Искаме всичко да е на масата, да е прозрачно и да не остава никакво съмнение за някакви скрити договорки или задкулисни разговори, коментира лидерът на БСП.

От "БСП за България" са отправили покани за разговори и с "Демократична България" (в петък от 14.00 часа) и с "Изправи се БГ! Ние идваме!" (в понеделник от 14.00 часа).