От името на ПГ на „БСП за България“ Корнелия Нинова пожела стабилен парламент и разумни решения в интерес на хората.

„Изправени сме пред четири държавнически предизвикателства и само от нас зависи дали ще ги преодолеем, или ще тласнем страната в политическа криза“, каза Нинова. Тя допълни, че сега се изисква диалог между държавници, реализъм, а не популизъм. 

Предизвикателствата

Първото – избор при най-ниска избирателна активност, откакто има парламентарни избори

"Това е знак към всички ни. Това е и задължение да компенсираме ниската легитимност, която имаме, с много и смислена работа за повишаване на доверието в институцията парламент", каза Нинова.

Второто – силно фрагментиран парламент без възможност за стабилни мнозинства

"За да работи този парламент, е необходим диалог. За съжаление той не съществува и е предварително миниран с разделителни линии и условия. Това е грешка - и фактическа, и политическа. Първата политическа партия "Има такъв народ" вече се отказаха от това да са протестна партия и казаха, че са антисистемна", изтъкна Нинова.

Тя се обърна към тях с думите, че вече са системна партия.

Третото – да се състави стабилно правителство с ясен времеви хоризонт и национални надпартийни приоритети

"Трети избори в кратък период ще бъде тежко изпитание за България. В тази връзка препотвърждавам решението ни, ако първите два мандата не успеят и ако президентът реши да връчи третия на нас, да предложим приоритети, върху които да стъпим, прозрачни разговори за тях и състав на кабинет, в който да бъдат поканени и министри от служебния кабинет и да гарантираме стабилност на държавата", каза Корнелия Нинова.

Четвърто - да се доразгради стария модел на управление и да се съгради нов

"Едни виждат това чрез смяна на хора, а други – чрез смяна на цели органи на управление. Тези хора и органи са следствие на проблема. Ние трябва да преборим причината. Тя е другаде и се намира тук, в тази зала. Коренът на модела е заложен тук – в лобисткото законодателство, в задкулисните интереси, на които депутати бяха проводници. Затова и оттук трябва да започне изкореняването. Сега ще проличи имате ли воля да го направим", заяви Нинова.

Приоритетите на БСП

  • Социална политика – актуализация на бюджета; рязко увеличаване на доходите; преизчисляване на пенсиите и закон за възрастните хора; помощ за второ и трето дете, безплатни детски градини и ясли и др.;
  • Здравеопазване – здравната система от сега трябва да бъде подготвена за евентуално нова вълна от коронавируса; сериозна промяна в здравния модел, а именно защитени болници, лична здравна карта на всеки и държавата да плаща специализацията на кадрите и др.;
  • Образование, наука и култура – повишаване на грамотността на учениците; преосмисляне на принципа парите следва ученика; планирано обвързване на средното и висшето образование с нуждите на икономиката за гарантиране на кадри и др;
  • Икономика – БСП ще внесе питане до служебния премиер с настояване Планът за възстановяване и устойчивост да влезе в НС спешно, да бъде обсъден и изпратен в Брюксел;
  • Съдебна система – закриване на Спецсъда и Спецпрокуратурата; съдебен контрол върху главния прокурор; нов закон за КПКОНПИ и нова структура на комисията.