„Има огромно количество олио в България. Имаме слънчогледово семе, с което да гарантираме производството на олио за следващите четири и половина години. Тоест нямаме проблем със суровината“, заяви вцепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова по повод повишените цени на олиото на брифинг във Варна.

Според нея се създава паника сред населението, което започва да се презапасява и това довежда до още по-голямо увеличение на цените, затова тя призовава хората към спокойствие. Този петък предстои и среща в икономическото министерство с производителите на олио, за да бъде обсъдена ситуацията.

Вече са извършени 200 проверки от КЗП по магазините и в някои от тях е установено, че търговците слагат надценка от 3 лева на бутилка олио спрямо доставната цена. За тези случи е сезирана Комисията за защита на конкуренцията за изкривяване на пазара, съобщи Нинова.

„Резултатът (на проверките) показа, че има суровина, има много произведено олио,  произведено на цена от 2 лв., доставено на това 2 лв. и нещо. Продава се за 6 лв.“, каза Нинова.

Проверките ще продължат и няма да бъде позволено да се прави спекула на гърба на българските граждани, категорична е Нинова.

Нова индустриална зона във Варна

Министърът на икономиката съобщи, че ще бъде предложено да бъде регистрирана индустриална зона край Варна на територията на Девня, където са разположени големи промишлени комплекси. Вече са проведени разговори по тази тема с предприятията там, сред които „Солвей соди“ и „Агрополихим“

„Ако погледнете де факто тя (индустриалната зона) е изградена заради техните усилия инвестициите, които са направили, но им липсва държавната подкрепа за изграждане на инфраструктура, за довеждащи пътища, ВиК, соларни панели, за да могат да задоволяват нуждите си от електричество и с това да поевтинее тяхната стока. И днес започнахме първите разговори. Предстои да излъчим работни екипи“, каза Нинова.

„Варна има капацитет, прекрасно географско положение и е недопустимо да е без такава зона“, заяви вицепремиерът и министър на икономиката.

Твърденията на Александър Дунчев не са позиция на „Продължаваме промяната”

Нинова коментира и твърденията на  депутат от „Продължаваме промяната“ Александър Дунчев за злоупотреби в Министерството на земеделието, ръководено от нейния съпартиец Иван Иванов. В четвъртък Дунчев изнесе в предаването „Лице в лице“ данни за скандални схеми за назначения в горски стопанства у нас.

„Твърденията на Александър Дунчев не са позиция на „Продължаваме промяната”. Говорих с премиера Кирил Петков и получих отговор „не”, каза Нинова.

Според нея Дунчев е искал да оглави министерството на земеделието и затова е недоволен.

Нинова отбеляза, че ще бъдат извършени проверки на неговите твърдения за назначенията в горските стопанства.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!