Националният съвет на БСП е дал мандат на лидера на партията Корнелия Нинова да преговаря с всички останали политически формации в парламента за редовно правителство с третия мандат. Това съобщи самата Нинова след пленума.

След като взе третия мандат от президента Румен Радев на 16 януари, тя обяви, че ще поиска среща с лидерите на партиите в парламента. Нинова потвърди днес, че ще поиска лидерска среща. Тепърва ще се изпращат покани към останалите шест политически формации и ще се решава дали срещата ще една или разговорите ще са двустранни.

Пред лидерите на другите партии ще бъдат поставени пет ключови въпроса. Първият е дали действително има воля за съставяне на редовен кабинет или по-скоро целта е прехвърляне на отговорността за нови предсрочни избори. Следващите въпроси са: какви задачи ще бъдат възложени на това правителство, за какъв срок, кабинетът ще бъде политически, експертен или смесен и формат на взимане на политическите решения.

„Търсим онова, което ни обединява. За нас това са поне четири въпроса – бюджетът за 2023 г., общи усилия за приемането ни Шенген, законите по Плана за възстановяване и устойчивост, както и ревизията в честта енергетика за централите и съдебната реформа“, заяви лидерът на социалистите.

Нинова отново заяви, че няма кандидат за премиер, решението ще бъде взето заедно с другите партии. Тя очаква разговорите да започнат до края на седмицата.

Няма да бавим процеса, обеща лидерът на БСП. В Конституцията не е записан срок, в който партията, получила третия мандат, трябва да предложи кандидат за премиер, а после и състав на кабинета.