Няма издадени разрешения за износ на оръжия, стоки и технологии с двойна употреба за Украйна.

Твоя обяви на брифинг министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова във връзка с медийни публикации, според които украинската армия е извършвала обстрел в Донецк с произведени в България боеприпаси.

Нинова заяви, че още вчера е разпоредила проверка в Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжия за масово унищожение, която е националният орган, издаващ разрешение на търговия с оръжие и стоки с двойна употреба.

„В комисията няма нито едно издадено разрешение за износ на оръжие, стоки и технологии с двойна употреба за Украйна. Това е наложена практика в България веднага след подписването на Минските споразумения през 2014 – 2015 г. и не се намериха и назад във времето документи за износ на български стоки за Украйна“, обяви министърът на икономиката.

Темата коментира и министърът на отбраната Стефан Янев: „Да, ние произвеждаме редица отбранителни специфични продукти, но България като държава спазва всички правила за експортния контрол. Нека да не търсим пряка вина непременно, че тези амуниции са произведени в България и се намират в някаква зона, която е с конфликт. В такива зони по света, където има, вероятно могат да бъдат намерени български производства. Въпросът е как са стигнали дотам, което на този етап не можем да кажем”.

На въпроса може ли службите да изяснят този въпрос той отговори, че могат, но ще отнеме време.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!