Документите, които показва главният секретар на президента Димитър Стоянов, уличават служебния кабинет на президента Румен Радев в търговия с оръжия, не мен.

Това обяви на брифинг министърът на икономиката и лидер на БСП Корнелия Нинова.

Стоянов показа преди дни отрязък от документ, в който пише: „Крайната дестинация на изделията се променя от Ислямска Република Афганистан на Република Украйна”.

„Тези няколко реда са част от документ, който ние намерихме в пълен размер. От него става ясно, че това е докладна от изпълнителния директор на ВМЗ-Сопот, вече бивш, до Съвета на директорите на дружеството. От текста става ясно, че касае сделка, сключена през 2021 г. от служебния кабинет на Румен Радев със служебен премиер Стефан Янев. Желанието на директора на ВМЗ е да се промени датата и доставката, като се прехвърли от 2021 г. за 29 април 2022 г. Съветът на директорите одобрява тази докладна и взима решение да се направи тази промяна в сделката. Този Съвет на директорите подава документи в Междуведомствената комисия по оръжия за тази сделка и за пренасочването към Украйна. Междувременно е сменен министъра, аз съм на този пост, и тези документи идват при мен. Комисията отказва да разглежда тази сделка и не издава разрешението. Аз като принципал на държавните дружества сменяме изпълнителния директор и директорите на ВМЗ-Сопот”, обясни Нинова.

Тя напомни, че борда на директорите на ВМЗ-Сопот е назначен ноември  2021 г. от служебния кабинет на Радев, а тя наскоро го освободи. Уточни също, че досега е мълчала, за да не изнася скандали.

Потърсихме за коментар Димитър Стоянов и Стефан Янев, но до момента нямаме такъв от тях.