Държавната консолидационна компания сезира прокуратурата за нарушения от предишното ръководство на оръжейния завод „Кинтекс“.

Печалбата за първото тримесечие е около 17 пъти по-малка в сравнение със същия период на миналата година, твърдят от ДКК, но не дадоха конкретика.

Според приницпала бившият директор на дружеството Александър Михайлов е управлявал еднолично. Пред bTV той отрече и каза, че е изнесено оръжие от България за 200 млн. лв. по конкретна сделка през Румъния и Полша към Украйна.

„Нека министър Василев даде справка от Агенция "Митници" за износа на оръжие с митнически код 93 по направление Полша, стойността за март, април и май 2022 г. съпоставена към същия период и дестинация миналата година. Твърде възможно е да се окаже, че тази година обемите за Полша са 45-47 пъти по-големи. Нека министър Генчовска да даде справка от Дирекция „Консулски отношения“ колко полета са съгласувани за превоз на оръжие от българското летище до Жешов, полското летище, което е на около 78 км от украинската граница за оръжие. Твърде възможно е да се окаже, че миналата година полетите са 0, а тази година са 17-19. Нека и г-жа Нинова каже на каква стойност са издадените разрешителни през март, април и май тази година за Полша и за миналата година. Отново десетки пъти превишение тази година“, заяви Михайлов.

За стойността на изнесеното оръжие Михайлов заяви: „Не искам да цитирам числа. Нека компетентните органи изнесат числата и обществото да си направи само заключенията. За Полша доближават половин милиард лева“.

По думите му „изнасят се точно тези изделия, които се използват в боевете в Украйна и които отговарят на исканото въоръжение от посланика на Украйна. Цялата гама артилерийски изстрели между 4 и 20 км. 

„Всички сключвани договори за последните шест месеца не са докладвани в Съвета на директорите“, заяви изп. директор на ДКК Смиляна Нитова.

„Изразявам съмнения за възможен реваншизъм, лов на вещици или проява на конфликт на интереси от страна на новото ръководство по линия на старото", каза бившият изп. директор на "Кинтекс" Александър Михайлов.

Михайлов категорично отрича да е управлявал еднолично и определи тези твърдения като „пускане на медийни димки“.