„Вие отказахте да направим мнозинство, което да смени главния прокурор Гешев, а сега търсите мнозинство, което да смени охраната му. Ето на това му се казва „реформа по протестърски“.

С тези думи от ПГ на „БСП за България“ се обърнаха към колегите си от „партиите на протеста“.

"Виждаме, че в последните дни много йезуитски се опитвате да прехвърлите отговорността за собственото си безсилие върху БСП. Не можем да ви го позволим. Ние от „БСП за България“ гласувахме „за“ законите за сваляне на охраната и на НСО от управленски фигури. Ще продължим да го правим. Така че не прехвърляйте отговорността върху БСП“, посочват социалистите.

От БСП отново припомниха, че са подали ръка на новите партии, но те „високомерно“ са я отхвърлили и така са направили съставянето на правителството невъзможно.

„Вчера и днес колегите от ГЕРБ и партиите на протеста дадоха много аргументи защо трябва да се върне мандата. Съжалявам да го кажа – опитахме всичко по силите си, но това Народно събрание е изчерпано от съдържание“, заявяват от БСП.

Социалистите дават четири дни за последен опит „за разум и отговорност пред държавата и хората“.

„Не вярвам тези четири дни да изтрият срама и да върнат изгубените 44, откакто сме положили клетва. Но все пак оставаме с последна надежда – до вторник да се опитаме да променим ситуацията и поне на финала НС да изглежда отговорно към българските граждани“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя призова за актуализация на бюджета, за да може 46-ото Народно събрание да покаже, че е проявило отговорност към хората.

„Сриването на институцията Народно събрание трябва да спре. И това зависи от всички нас. Ако сме отговорни, ако държим на клетвите, които полагаме в тази зала, мислете. 4 дни. Мисъл, разум и действие – за стабилност на България и за спокойствие на българския народ“, завършва Нинова.