В парламента започна спешна среща между министъра на финансите, представител на МВР, бюджетна и вътрешна комисия. Те ще обсъждат как държавата чрез Комисията по бедствия и аварии да помогне на хората, които са пострадали от потопа и от цялата ситуация на Южното Черноморие.

Опозицията поиска премиерът и министърът на финансите да бъдат изслушани за наводненията.

„Да поканим премиера и министъра на финансите, защото никой не знае колко пари има във фонда за бедствия и аварии“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Властта отговори със спешна среща между финансовия министър Асен Василев и част от председателите на комисии.

„Трябва да се организираме, не искам да спекулирам – служебно, редовно правителство - кой е виновен. Днес заедно с Асен Василев и заместник-министъра на вътрешните работи ще коментираме финансовото подпомагане на хората с Комисията за бедствия и аварии“, заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

От ПП-ДБ изразиха съмнения за корупция.

„Най добре запознат е Емил Пейчев от Царево, от години сигнализира за нередности. Склонен съм да повярвам, че има доста неща, които навеждат на мисълта, че той е прав, може би има основания“, посочи Константин Бачийски от ПП-ДБ.

Според „Възраждане“ БТР-ите, които даряваме на Украйна, ни лишават от техника за такива случаи и поискаха оставки, а ДПС и ИТН се въздържаха от участие в спора.

"В приетия бюджет увеличихме фонда за бедствия и аварии, така че средства има. Има 12 моста, които трябва да бъдат оправени за 20-30 млн. Във фонда има 60 млн”, заяви по-късно финансовият министър Василев. Относно бъдещия бюджет 2024 г. Ще има специален фонд, който е целегодишен, за да има превенция още преди да са се случили бедствията”, каза още Василев.