Има връзка между корупцията и обедняването. Това каза в предаването „Лице в лице“ лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Кражбата на 10 милиарда по времето на Бойко могат да свършат много добра социална работа, но ние имаме конкретни предложения и е необходимо по тях да говорим още на 3 октомври, защото ще приемаме бюджета за следващата година", заяви Корнелия Нинова

Тя уточни, че техните предложения са за повишаване на минималната заплата.

„500 хиляди българи работят на минимална заплата от 710 лв. Ние искаме тя да се повиши и да стане 50% от средната“, отбеляза Нинова.

Тя допълни, че следващата стъпка е преизчисляването на пенсиите.

„Започвам да се притеснявам какво прави служебният кабинет. Едни анонси се дават. Ние оставихме пари за преизчисляване на пенсиите. Абсолютната паника, която внушава Борисов. Той лъже, че няма пари за пенсии. Оставили сме пари“.

Нинова заяви, че започват да я притесняват анонсите на служебния кабинет, че няма пари в хазната:

„Ние оставихме пълна хазна – 9 млрд. лв., 1,5 млрд. излишък. Да излязат и да кажат за какво“, коментира още тя.

„Чака ни тежка зима. В момента макар и да сме в кампания, макар и всеки да се опитва да изостря тон, най-важна е България, националният интерес и как да прекараме народа си и държавата през зимата, която ни чака. А това изисква диалог“, каза още лидерът на БСП.

Тя предлага първо таван на цените.

„От две седмици почти цяла Европа вече е на таван на цените. Вчера и ЕК го обсъжда. 15 лидери са подписали вече декларации, министър-председатели и т.н.“, каза Нинова.

По думите й мярката не е антипазарна, а е работеща.

„Защото през зимата, ако си спомняте, замразихме цената на тока за домакинствата и така преведохме милиони български семейства през тежките зимни месеци, февруари-март, точно когато започна войната. Работи ли за българския народ – работи. Прилага ли се вече в половин Европа. Защо не чувам никой от другите лидери да каже – Да, ще сложим таван на цените“.

Според Нинова таван на цените трябва да има на газ, парно, вода и ток, защото от тях зависи цената на млякото, на сиренето.

„На второ място – изземване на свръхпечалбите от енергийните дружества и справедливото им преразпределение към домакинствата и към фирмите. Защото тези свръхпечалби са се натрупали от народа, който си е платил високите сметки. Трябва справедливо да се върнат там“, допълни Корнелия Нинова.

Общини, училища, църкви, детски градини да се върнат на регулирания пазар. Не е нормално тези обществени институции да са на борсата и да се състезават да си купуват ток“, каза още лидерът на БСП.

По темата за войната в Украйна Нинова заяви, че искат да се прекрати войната, искат мир, сваляне на оръжията и от двете страни, дипломатически преговори и постигане на мирно решение, невъвличане на България по никакъв начин във военния конфликт пряко.

„Виждам, че се разминаваме с Христо Иванов. Чух, че каза – Какво значи мир с Путин? Мирът е общочовешко и може би най-висшето благо“, допълни Нинова.

Гледайте целия разговор във видеото.