На 6 декември църквата почита свети Николай Чудотворец. Народът нарича празника Никулден. Той е един от най-важните празници в църковния календар. Посветен е на свети Николай Мирликийски, който се почита като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите.

Св. Николай е роден в Патара. Според преданията той е човекът, който незабелязано подхвърля кесии със злато в дома на обеднял баща и той омъжва трите си дъщери. На него се приписват и много чудеса, избавящи моряците и пътуващите по море от водните стихии.

Умира през 342 г. в гр. Мира, Ликия, в югозападна Мала Азия. През 1087 г. мощите на св. Николай са пренесени в Бари, Италия, където се намират и сега, съхранявани в построена за целта базилика, наречена на името на светеца.

Снимка: iStock

В българската православна традиция светецът Николай, чието име означава „побеждаващ“, се почита и като патрон на рибарите. Според народно-християнския мит за подялбата на света нему се паднали моретата, реките, езерата. Той е господар на целия подводен свят.

На този ден се украсяват коледните елхи, а на трапезата се поднася риба, чието тяло е покрито с люспи, най-често – пълнен шаран. Денят е всенароден празник и се чества и в семействата, в които няма именик.

В католическите страни на този ден вечерта на децата се правят малки подаръци, които се скриват в обувки или чорапи, за да ги намерят на сутринта. Обичаят води началото си от славата на светеца като дарител на бедните.

Имен ден имат Николай, Никола, Николета, Николина и техните производни – около 190 000 души в България. Празнуват още моряците, рибарите, банкерите и търговците.

Светецът е покровител на Бургас и днешният ден е празничен и почивен за града. Празникът започва с приготвянето на моряшка рибена чорба по автентична рецепта. 

Денят е особено празничен за бургазлии. Дъждът, който вали от няколко часа, не попречи нито на празника, нито на настроението. Стотици се събраха на площада за запалването на светлините на коледната елха. Тази година върху дръвчето е изградена арт инсталация, която го превръща в светещ екран с различни изображения.

Шест пункта за раздаване на рибена чорба и печена риба, и много сцени на отрито, от които през целия ден звучеше музика – така премина Никулден в Бургас.