Още утре България ще попита Брюксел дали Германия и Италия отварят сметки в рубли без това да нарушава европейските санкции. Това съобщи ексклузивно пред bTV министърът на енергетиката Александър Николов.

По думите му страната ни има техническа възможност да плаща за газ в руската валута, но ще изчакаме становището на Еврокомисията.

Новината на „Ройтерс“, че Германия и Италия ще плащат на Москва, като отворят сметки в рубли, енергийният министър коментира така: „Нивото на солидарност и обединеност трябва да е минимално високо. Ако има изключение, ще ги прегледаме и ще видим какви ще са ефектите върху цялата система“.

Заради отказа да имат сметка в рубли България, Полша и Финландия вече са със спрени доставки на синьо гориво от „Газпром“.

Пред bTV депутатът от ПП Венко Сабрутев изказа съмнения, че Рим и Берлин ще плащат за руския газ чрез сметки в рубли.

„Ако Германия направи плащане в рубли, което подлагам под съмнение, голямо съмнение, но все пак ако се случи Германия е много по-голяма икономика, много по-зависима. Твърдо ще има общо договаряне на цените“, коментира Сабругев.

По думите му ще бъде грешка, ако България ревизира позицията си и да отвори сметка в рубли.

От сайта на БСП става ясно, че вицепремиерът Корнелия Нинова смята, че „България трябва да поднови доставките с „Газпром“.

„В момента страната ни категорично не може да се справи без руски газ и петрол. Искаме да се намери диалог с „Газпром“ и да се продължи с доставките“, пише в позицията на Нинова. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!