Журналистът Николай Стайков, който е част от екипа на Антикорупционния фонд е един от тазгодишните носители на Наградите на борците срещу корупцията на Държавния департамент на САЩ.

„Много често когато говорим за масивни и комплексни предизвикателства като корупцията, не отчитаме факта, че способността ни да постигаме смислен прогрес и да променяме живота на хората към по-добро зависи от работата на отделни личности – хора, които чрез решимост, креативност и смелост показват, че и най-плашещите проблеми могат да бъдат решени“, е цитиран в официалното съобщение да казва по повод наградите държавният секретар Антъни Блинкен.

Освен Стайков, наградени са още Дороти Брадли (Белиз), Александра Аталидес (Кипър), Карлос Джовани Руано Пинеда (Гватемала), Габриела Алехандра Кастеланос (Хондурас), Джамилия Маричева (Казахстан), Юрис Юрис (Латвия), Риад Кобеиси (Ливан), Марта Чизума (Малави), Денис Намбурет (Мозамбик), д-р Торплус Йомак (Тайланд) и Карлос Папарони (Венецуела).

Антикорупционният фонд през последните години публикува голям брой разследвания за корупция и злоупотреба с власт – включително за непозволени практики на санитарните власти, за необясними пропуски по делото за фалита на КТБ, за участието на прокуратурата в случая „Осемте джуджета“ с промяната на собствеността на асансьорен завод и т.н.

Заради последното той беше подложен на медийни атаки, телефонен тормоз и заплахи, като се наложи да му бъде назначена охрана.