Необходимо е време, в което да изгърмят фойерверките. Това каза бившият шеф на Пожарната и съветник на вътрешният министър Николай Николов.

„Ако вятърът обърне посоката си към град Елин Пелин, жителите да затворят прозорците си, да изчакат вътре и да изпълняват указанията на властите“, каза още той.

Той обясни, че при експлозия с боеприпаси периметърът на поражението може да е с километри, но тук не се налага. „Така или иначе фойерверките могат да предизвикат локални пожари и затова е важното да има отцепен периметъра на безопасност, в който хора да не влизат по собствена инициатива“, каза още Николов.

Повече от три часа продължават да гърмят фойерверките в складове край Елин Пелин, където тази вечер около 18:30 часа възникна пожар.

Има информация за двама пострадали с изгаряния, които са прегледани в Шокова зала на болница „Пирогов". Те остават за интензивно лечение в реанимация, където лекарите се борят за живота им.

Вероятно става дума за баща и дъщеря. Единият от пострадалите е с 80% изгаряне, а другият - с около 30% изгаряне, но не се уточнява, кой от тях е в по-тежкото състояние.

Обявено е частично бедствено положение в град Елин Пелин, както и в селата Гара Елин Пелин и Нови хан, съобщи Кристина Димитрова от общинската администрация.

 

Тя посочи, че от Общината приканват всички жителите, които имат водоноски, да съдействат в гасенето на пожара. 

Системата за предупреждения BG-ALERT вече изпрати съобщение за незабавна евакуация на живелите на сeло Гара Елин Пелин в посока Нови хан, сочи съобщението на сайта на системата.

Започнала е евакуация на Гара Елин Пелин, каза и вътрешният министър Калин Стоянов, който заедно с премиера и други представители на институциите е на мястото на инцидента. Стоянов допълни, че има хора, които не желаят да напуснат домовете си, затова се налага да бъдат извеждани от полицейски екипи. 

Чака се собственика на фирмата, който да даде евентуално повече информация, включително и колко души са се намирали в склада в момента на пожара. По думите му става дума за между двама и трима души.

Снимка: bTV

Обявено е частично бедствено положение в град Елин Пелин, както и в селата Гара Елин Пелин и Нови хан, съобщи Кристина Димитрова от общинската администрация. Тя посочи още, че от Общината приканват всички жителите, които имат водоноски, да съдействат в гасенето на пожара. 

 

Системата за предупреждения BG-ALERT вече изпрати съобщение за незабавна евакуация на живелите в района. Започнала е евакуация.

Вътрешният министър Калин Стоянов обясни, че има хора, които не желаят да напуснат домовете си, затова се налага да бъдат извеждани от полицейски екипи. 

Чака се собственика на фирмата, който да даде евентуално повече информация, включително и колко души са се намирали в склада в момента на пожара. По думите му става дума за между двама и трима души.

По предварителни данни в единия от складовете е имало два тона тротилов еквивалент. Главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев обаче не се ангажира да посочи количеството готова продукция, която се е взривила.