Национално предателство, застрашаващо националните интереси, е това някой отговорен политик  - служебен министър, президент, да каже, че армията частично изпълнява своите задължения. Това каза в предаването „Лице в лице” по bTV бившият министър на отбраната Николай Ненчев.

„Към съседите или към потенциален агресор това означава: Заповядайте, ние сме готови”, отбеляза той.

Според него не е възможно в една демократична правова държава, която следва своите национални интереси, да се произнесе подобно нещо. По думите му това означава: „Свалили сме си нещо – заповядайте”.  

Ненчев е на мнение, че за това трябва дори да бъдат повдигнати обвинения.

Бившият министър е категоричен, че българската армия чудесно изпълнява задълженията си.

Според него е правилно решението на сегашния военен министър Красимир Каракачанов да изтегли доклада за състоянието на армията, който ще бъде преработен и ще бъде внесен в парламента.

Бившият министър коментира и делото срещу него за за фирма „Интендантско обслужване” и за дрехите на армията, по което беше оправдан на първа инстанция.

„Струва ми се, че логиката е на българската прокуратура е обърната обратно. С усилията, които положих, спасих едно държавно дружество на Министерството на отбраната. Спасих стотици хора от глад и безработица в един изключително труден район”, каза Ненчев.

„Обвинението беше, че съм наблюдавал какво се случва, а не съм оказвал достатъчно ефективен контрол, което не отговаря на истината”, категоричен беше той.  

Прокуратурата не само ще обжалва, най-вероятно ще повдигне още редица обвинения, такова е моето усещане, прогнозира Николай Ненчев.