Случващото се около закупуването на изтребители за модернизиране на авиацията няма как да бе буди безпокойство, коментира бившият министър на отбраната Николай Ненчев в предаването „Лице в лице“ по bTV.

След неяснотата дали ще се купуват „Грипен“ или „Ф–16“ и изказванията на настоящия военен министър Красимир Каракачанов, че ни трябват не осем, а 16 самолета, в крайна сметка премиерът Бойко Борисов заяви, че всъщност приоритет са сухопътните войски и може и да не се стигне до закупуване на самолети.

Докато бях министър на отбраната, успях да осигуря 2,5 млрд. за нови изтребители и два многофункционални кораба. Тези пари са осигурени и първите вноски както за изтребителите, така и за корабите са предвидени в бюджета от тази година, посочи той. Изненадан съм от думите на премиера. По времето на нашето управление той никога не е изразявал подобно съмнение – че не би следвало да бъдат вложени тези средства. Така че продължавам да бъда много силно обезпокоен от случващото се, каза Ненчев.

Според него, ако кабинета „Борисов 2“ се беше задържал още месец, вече щяхме да имаме подписан договор за нови изтребители.

Съмнението за лобизъм се появи по време на служебното правителството, нека то и президентът Румен Радев си поемат отговорността, каза Ненчев. По думите му шефът на Института по отбрана проф. Тодор Тагарев е бил уволнен, за да се „разчисти пътят за конкретен проект, за конкретен самолет“.

„Всички тези совалки на (генералният прокурор на Русия Юрий) Чайка, преговори... ме карат да си мисля, че това е дългосрочна стратегия, която е насочена към националната ни сигурност“, каза още Чайка.

Снимка: bTV

„Оспорването на доклада за националната сигурност в парламента, оспорването на доклада за състоянието на отбраната ме кара да съм много силно подозрителен“. Чувствам се неспокоен и загрижен за националната сигурност, каза още Ненчев.

„Тези доклади, вероятно и много други с много по-тежки констатации, са минали през бюрото на Каракачанов, на главния прокурор, на президента и на министър-председателя. Те трябва да имат малко достойнство, сигурност и независимост и да излязат и да кажат: „Такова е положението, ние сме част от ЕС, действително такава заплаха (от Русия) има“.

Вижте целия разговор във видеото: