„Дискусиите за новия кабинет продължават, всички чакаме да видим как ще се развият нещата. Още не съм поканен“, заяви акад. Николай Денков в отговор на въпрос дали ще влезе в състава на новото правителство.

От понеделник всички ученици се връщат в клас и няма да има механизъм на ротация, осигурени са достатъчно тестове, заяви още той. По думите му децата трябва да бъдат в клас, защото в момента заболяевамостта намалява.

„Няма никаква вероятност вариантът „Омикрон“ да промени ситуацията в страната, поне до Коледната ваканция“, каза още министър Денков в ефира на bTV.

Той посочи, че се борави само с щадящи тестове, които се намират на склад, заради проблем с доставките. „Със сигурност имаме тестове за следващата седмица до края, а също така имаме уверение, че ще дойдат допълнително, които да стигнат до средата на януари, даже и малко по-нататък“, обясни образователния министър.

Според него здравното и образователното министерство трябва заедно да обсъдят мерките, които се прилагат и дългосрочно да планират какви ще бъдат вариантите.

„Ако ще бъдат тестове, тогава да се направят поръчки преди Нова година, за да има, когато са необходими“, обясни Денков. Според него вземането на решения от днес за утре трябва да категорично да престане.