Местата за настаняване към Държавната агенция за бежанците (ДАБ) са запълнени на 50%. Това заяви от парламентарната трибуна министър-председателят Николай Денков по време на участието си в петъчния парламентарен контрол.

Премиерът подчерта, че данните, които цитира, са получени от него тази сутрин. Той отговори на въпрос от народния представител от групата на „Възраждане“ Ангел Георгиев, който поиска от Денков информация за приетите условия от страна на българското правителство по сделката за частично влизане в Шенген.

Георгиев цитира радиоинтервю на председателя на ДАБ – Мариана Тошева, в което, по думите му, тя е посочила, че шестте бежански центъра са запълнени над 70%. Общо у нас има 2563 чужденците, търсещи закрила. Посочва се също така, че за миналата година са подадени 22 515 молби за прием на мигранти. „Това е най-голям брой, откакто съществува ДАБ“, каза още депутатът от „Възраждане“.  

„Къде ще бъдат настанени всички бежанци, подали молби за убежище у нас? С тези ли бежанци ще запълните недокомплектът в Българската армия?“, попита още той. 

„Числото, което казахте вие, беше седемдесет и няколко процента. Това значи, че в рамките на тези седмици, докато се спазва споразумението, които ни позволи да влезем във въздушния и морския Шенген, запълването на тези центрове е намаляло. Няма никаква опасност да се върнат тези 22 хил., които цитирате, защото цялата практика досега показва, че от тези записани хора, 95% никога не се появяват като желание да бъдат върнати обратно в България“, отговори премиерът Николай Денков. 

„Новият регламент води до това, че бежанците ще бъдат разпределени между повече държави и по-равномерно. Това е смисълът на новия регламент. България дори ще бъде облекчена допълнително“, увери премиерът. 

Двамата размениха реплики и на тема външна политика. Според Ангел Георгиев „България трябва да бъде мост между Изтока и Запада“. Депутатът каза на премиера, че със своите изказвания по темата за Русия „създава врагове на България“. 

„Никой в Европа, включително никой в България, няма желание и няма намерение да води война с Русия. Въпросът е дали Русия има желание да води война с Европа. Това е въпрос, на който, ако прочетете внимателно какво казват руските лидери, ще разберете, че отговорът е най-малкото неясен“, отговори Николай Денков. 

„Никой от нас не иска Русия да е вражеска държава. Русия обяви България за вражеска държава. Добре е да го помним и да си го казваме, защото това стана, след като Русия нападна съседната и братска, по нейните думи, държава – Украйна. Това са фактите и никой не може да ги промени“, посочи още премиерът.