„Туристически“ протест близо до имот на бизнесмена и издател Иво Прокопиев организираха бившият евродепутат Николай Бареков и представляваната от него организация „Антикорупционен фронт“ в местността Буджака край Созопол. Мероприятието с участието на 20-ина души беше мотивирано с липсата на достъп до крайбрежните скали, но освен това в хода му участниците атакуваха и съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов.

Снимка: bTV

„Прокопиев и Доган заедно управляват България през последните 20 години, Бойко Борисов беше една маска. Те решиха сега, че е време да го сменят“, заяви Бареков, като обвини Иванов в зависимости, а на фона на бившия журналист младежи носеха плакати с надписи като „Христо Иванов = СИК“ (вероятно във връзка със скорошния сюжет с Димитър Ламбовски и споменаването на Младен Михалев – Маджо на протестите на „Орлов мост“).

Снимка: bTV

„След протеста на „Орлов мост“ решихме, че нашият протест освен мирен ще бъде и опит за комуникация с г-н Прокопиев и с Христо Иванов (…) Идеята е г-н Прокопиев да ни обясни как с г-н Доган толкова години разпределят баницата помежду си“, заяви Бареков.

Частно море или частен иск?

Според Бареков в случая с Буджака става дума за „частно море, частен плаж и частен полуостров“.

Той даже закачи български флаг на оградата на къща, за която твърди, че е на издателя.

Снимка: bTV

Според проверка на БНР край имота на Прокопиев всъщност е оставена пътека, която отвежда до морския бряг.

Снимка: bTV

В местността Буджака има 3 имота, които спират достъпа до морския бряг, но те се намират в северната част на зоната, заяви и кметът на Созопол Тихомир Янакиев. „Няма заграден плаж, защото просто там плаж няма. Законът за устройство на черноморското крайбрежие задължава собствениците да осигуряват алеи до морски плажове“, обясни той.

Снимка: bTV

Самият Прокопиев обяви пред БНР, че ще съди Бареков за клевета. „Никога не е имало бариери или възпрепятстване на достъпа от сушата към морето и от морето към сушата“, подчерта издателят на „Капитал“ и посочи, че ще заведе четвърто дело срещу бившия евродепутат „за лъжите, които говори“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!