„Към този момент не разполагаме с официална информация за загинали или пострадали наши сънародници в Украйна“, съобщи председателят на парламента Никола Минчев в ефира на bTV.

В процес сме на оказване на помощ на наши сънародници там, добави той.

„Първоначалната идея за приемане на обща декларация от парламента беше зад нея да застанат всички парламентарно представени политически сили, но настоящият парламент е доста пъстър от към политическо представителство и това затрудни приемането на обща декларация“, обясни Никола Минчев. 

„Имаме една парламентарна група – „Възраждане“, която макар и най-малката, смята, че западните сили са виновни за настоящия конфликт. Това е огромно различие, за да можем всички 7 парламентарно представени сили да застанем зад един общ текст. Затова приехме декларацията чрез внасянето на точка в дневния ред, която беше разгледана и от там вече мнозинството взе решение“, обясни председателят на парламента.

Той подчерта, че в крайна сметка има ясна позиция, която е важна в момента, в който българският премиер отива на заседание на Европейския съвет.

По думите му най-важният акцент в тази декларация е ясното осъждане на действията на Руската федерация спрямо суверенитета на Украйна, на второ място – подкрепата към българското правителство.

Работата на парламента след приемането на декларацията ще продължи с бюджета, защото това е важно, за да се справим с всякакви последствия от кризата, обясни още Никола Мирчев. „Надявам се утре в рамките на деня бюджетът да бъде приет на второ четене“, отбеляза той. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!