Стотици граждани са били подслушвани, отчете служебния вътрешен министър Бойко Рашков. 

Той беше изслушан от депутатите в парламента по искане на ГЕРБ-СДС заради негови изказвания, че срещу граждани и политици незаконно са били прилагани СРС-та. 

Ресорният министър обяви, че законът не му позволява да разкрие подслушвани лица от парламентарната трибуна. Данните ще получат депутатите от ресорната комисия.

„Искате да кажа имената на лицата, които са били подложени на СРС-та. Само че сте сбъркали името, аз не се казвам Цветан Цветанов, извикайте си дясната ръка на таралежа да дойде тука и да чете“, посочи Рашков. 

Имената на подслушваните – разнасяни на листчета 

По думите на Рашков имената на подслушваните са били разнасяни на листчета, които после са били унищожавани: „Законът предвижда, че исканията по наказателни дела на прокуратурата са в правомощията единствено на наблюдаващия прокурор, а службите са използвани като слугини на българската прокуратура“.    

От ГЕРБ-СДС отново се усъмниха, че темата е използвана предизборно. Заканиха се, че ще викат Бойко Рашков в парламента, докато не получат конкретика доказателства за незаконно подслушване. 

Сигналът за Гешев – тест за спецпрокурорите 

Рашков определи като тест за спецпрокурорите неговия сигнал срещу главния прокурор Иван Гешев. Служебният министър вчера изпрати материалите до Националното следствие, а те го прехвърли на спецпрокуратурата.

„Аз исках да изпратя на заместника този материал с ясното съзнание, че няма да се занимае с него, това беше тест, както беше тест към ВСС. Засега не издържат на тестовете. Да видим дали новата ръководителка на спецпрокуртурата ще продължи да защитава началника си“, коментира силовият министър.

Сигналът на Рашков вече е разпределен на наблюдаващ прокурор. 
„Наблюдаващият прокурор може да извърши три действия към настоящия момент. На първо място, ако прецени, че в подадения сигнал не се съдържат никакви данни за извършено престъпление, то той ще постанови отказ от образуване на досъдебно производство“, посочи Христо Кръстев, говорител на спецпрокуратурата.

Кръстев уточни, че вторият вариант е прокурорът да счете, че има достатъчно данни и да образува досъдебно производство. Ако пък се прецени, че няма може да назначи проверка.

Кръстев заяви, че не спецпрокуратурата не приема като тест сигнала на Рашков, като: „законови правомощия, които ние сме длъжни да разгледаме този сигнал и да извършим това, което законът ни повелява“.

Максималният срок за всички действия при трите сценария е пет месеца. 

ГЕРБ-СДС – искат изслушвания до конкретни доказателства 

От коалицията събраха и подписи, за да го изслушат и при затворени врати. 

ГЕРБ-СДС ще продължат да викат вътрешния министър Бойко Рашков в парламента, докато той не даде доказателства за незаконно използване на СРС. Това обяви председателят на парламентарната група на коалицията, след като днес силовият министър беше изслушан от депутатите в Народното събрание за втори път.

По думите ѝ се правят внушения срещу ГЕРБ. 

„Ние ще продължим да задаваме въпроси и ако се наложи, всеки ден ще изслушваме Рашков, докато е министър, за да се установят тези факти и обстоятелства, които той хвърля в публичното пространство“, допълни тя. 

От коалицията са внесли искане за разкриване на анкетна комисия за разследване на Бойко Рашков. Тя трябва да прецени дали е имало полицейски репресии по време на изборите. 

Изслушването на Иван Гешев в парламента 

Парламентът прекрати правомощията на Илко Желязков като заместник-председател на Бюрото за контрол на СРС. Името на Желязков се свързва със санкциите, които бяха наложени по Глобалния акт „Магнитски“. 

Припомняме, че САЩ санкционираха Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, както и фирми свързани с тях. 

Три партии поискаха главният прокурор Иван Гешев да представи доклад за дейността на Бюрото за защита на свидетелите. Главният прокурор ще подготви такъв доклад.