Неуспешен вот на недоверие срещу кабинета „Борисов 3". Правителството преодоля внесения от социалистите пети вот на недоверие на тема „Корупция“. Кабинетът беше подкрепен от ГЕРБ, Патриотите и Марешки.

Гласуването протече при гражданска блокада на жълтите павета с призиви „Оставка“ и „Избори“.

Петият вот срещу кабинета на Бойко Борисов събра 102 гласа за, 124 - против, а 11 се въздържаха.

Без изненади ГЕРБ, Патриотите и Веселин Марешки гласуваха против, а „за“ бяха БСП и ДПС. Въздържаха се всичи останали депутати от Воля.

Така вотът отне на пленарната зала точно 18 минути и беше неуспешен.

Снимка: Ладислав Цветков, bTV

Веднага след гласуването му БСП демонстративно напусна залата с викове "Оставка".

За минути управляващото мнозинство преодоля вота на недоверие.

„Гласувах срещу вашия вот заради 3 причини - лъжа, глупост и омраза. Вие с вашия вот на недоверие излъгахте младите хора, които ходят по улиците на България“, каза Маноил Манев.

Освен ГЕРБ и Патриотите, вотът беше отхвърлен и с помощта на Воля. Цялата група се въздържа, само лидерът Марешки гласува против, за да даде знак на БСП.

„Вие знаете, че власт няма да видите и се опитвате да влезете през задния вход чрез така наречения служебен кабинет и това няма как да се случи“, каза Веселин Марешки.

Снимка: Ладислав Цветков, bTV

Веднага след вота управляващите обявиха, че предстоят промени в кабинета, но какви ще са те - ще бъде решено на коалиционен съвет с Патриотите. И допълниха, че няма смисъл от предсрочни избори толкова скоро преди редовните.

БСП пък обявиха, че парламентът е изчерпан и продължават да настояват за оставка, и въпреки че единствено ДПС ги подкрепиха, атакуваха и тях.

„За пръв път в историята на всички вотове, те не взеха отношение по вота, вероятно изчаквайки как ще се развие ситуацията с техните министри - на финансите, вътрешните работи и на икономиката“, заяви Корнелия Нинова.

Нинова не пожела да коментира дали факта, че ДПС подкрепи вота е знак, че тримата министри все пак ще бъдат сменени. Освен ДПС, и „Атака“ днес не коментира вота на недоверие.

Снимка: Ладислав Цветков, bTV

И така - Коалиционният съвет на управляващите ще е в четвъртък. След него ще бъдат обявени рокадите в кабинета, като не се очаква те да са твърде драматични, твърдят неофициално от ГЕРБ.

Днес те казаха още, че ще бъде създадена работна група, която да организира машинното гласуване за следващите парламентарни избори. Ще се обсъди и дали е възможно да се въведе друга форма на дистанционно гласуване, като например по пощата, но това вероятно ще наложи промени в Изборния кодекс.