Пътниците в автобусите, напускащи страната, ще бъдат проверявани за неплатени и невръчени глоби към Пътна полиция. Те ще могат да платят на място санкцията, но ако нямат възможност - ще могат да продължат. 

За много от хората, които днес се готвеха да заминат за чужбина – новината беше неприятна изненада. Повечето туристи не са съгласни. 

Снимка: btvnovinite.bg

От туристическия бранш смятат, че промяната ще откаже някои от клиентите им да пътуват. „Автобусните почивки, в по-голямата си част, са бюджетни варианти. Понякога може да се окаже, че глобата е напълно съизмерими със стойността на почивката“, коментира Васил Щерев, собственик на туристическа фирма.

От Пътна полиция са категорични, че мярката е необходима, за да се съберат неплатените глоби. Самата проверка ще се извършва едновременно от двама служители и по думите им престоят на автобусите на пункта няма да се увеличи.

От началото на акцията на ГКПП „Калотина“ са връчени над 3 000 фиша за общо половин милион лева. До края на седмицата се очаква системата да заработи на всички гранични пунктове.