Ако родилката е заразена с COVID-19 - първите задължителни ваксини на новородените да бъдат отложени. Това съветват неонатолози. За бременните - световните препоръки са да се имунизират срещу COVID-19, защото тяхната защита може да помогне и на бебето.

След раждането Любомира Тодорова успява да види дъщеричката си едва за няколко секунди. Още при постъпването в родилното отделение е установено, че майката е с COVID-19.

„Самият факт, че не мога да си я видя, да си я гушна, много ме травмираше. Макар че те ме убеждаваха, че няма вероятност да я заразя, докато я кърмя, от това пак ми беше страх“, заяви Любомира.

След PCR, момиченцето се оказва здраво, но ваксините й се отложени с няколко дни.

Именно това е правилният подход, когато майката е COVID положителна, казват неонатолози. Препоръките са да се направят два PCR теста на бебето - след 24-тия час и седмица след раждането, а жените получават инструкции какви мерки да спазват у дома, за да не го заразят.

„Общото становище е отлагане на ваксините до втория отрицателен PCR. Освен PCR-ът, много е важно и клиничното състояние на бебето, как се е хранило“, обясни д-р Борислав Дангъров.

През тази болница са минали общо 24 родилки с COVID-19. Нито едно бебе не се е заразило. А според световните препоръки - няма пречка бременните жени да се ваксинират срещу COVID-19.

„Те трябва да се ваксинират заради тяхното спокойствие, и второ - заради преминаването на антитела към плода. В първите дни бебето е чувствително, и тези антитела са много важни за предпазване на плода, ако живее в такава среда“, каза доц. Петя Андреева акушер-гинеколог.

До момента в света над 94 хиляди бременни жени са получили ваксина срещу COVID-19, казва още доц. Андреева.